Talajvizsgálattal a nagyobb hozamokért

Vágóponttal bővül a telephelyünk
2018-07-18
Bihari Termelők XXI. Szakmai Tanácskozása
2019-02-13

Magyarország talajainak tápanyagkészletei egyre inkább kimerülőben vannak. A rendszerváltás előtti időszakban végzett nagy mennyiségű műtrágya kijuttatás évekre feltöltötte a talajok készleteit, viszont az elkövetkező 3 évtizedben a gazdálkodás alacsonyabb költségvetéssel folyt. Ez vezetett ahhoz, hogy a termőföldben lévő tápelem tartalékokkal egyre kevésbé számolhatunk műtrágyázás tervezése során. Régiónk kötött agyagos talajainak köszönhetően a kálium készletek még pár évig kitartanak, de a foszfor készletek az utóbbi években teljesen kimerültek.

Hasonlóan nehéz a helyzet a talajok kémhatása terén is. A leegyszerűsödött vetésforgó és a cukorrépa termelés kiesése nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Bihari régió talajainak átlag pH-ja 5-6 között mozog, közelítve az 5-höz. Ez rendkívül megnehezíti a kijuttatott tápanyagok felvehetőségét.

Az állatállomány lecsökkenése miatt a kijuttatott szervestrágya mennyisége is jelentősen visszaesett. Ez, a leegyszerűsödött vetésforgóval együtt, oda vezetett, hogy a szervesanyag tartalom is lényegesen lecsökkent.

Az előzőekben említett okoknál fogva, ma már csak az tud nyereségesen termelni, aki a megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyag utánpótlására odafigyel. Sok esetben a tapasztalat alapján kijutatott műtrágya adagok nem tükrözik a növény számára szükséges mennyiségeket, amíg egyes elemekből túl kevés, addig más elemekből meg túl sok kerül kijuttatásra, ami minden esetben nyereség kiesést jelent. Ennek elkerülése csak pontos talajvizsgálat mellett lehetséges.

Sajnos sokan úgy gondolják, hogy a talajmintavétel és a tápanyag utánpótlási terv készítés egy hosszú és költséges folyamat. Ez már a múlté. Cégünk SoilCares talajszkennerével a talajmintavételt követően kevesebb, mint 10 perc alatt már teljeskörű eredményt tudunk biztosítani termelőink számára akár a helyszínen.

Mit is tud a készülék mérni:

  • Nitrogén ellátottság
  • Foszfor ellátottság
  • Kálium ellátottság
  • Szervesanyagtartalom
  • Kémhatás (pH)
  • Agyagtartalom
  • Cserélhető kation kapacitás (kötöttség/vízmegtartó képesség)

Lehetőség van a termelők által behozott minta vizsgálatára, illetve igény szerint a helyszínen kollegáink a legprecízebb módon tudják megmintázni a területet. A tábla helyének GPS-es megjelölésével a következő években megismételt vizsgálat eredményét készülékünk az előző évek eredményei segítségével tudja pontosítani.

A szolgáltatásunk díja bruttó 3000 Ft/ 5 ha, amely tartalmazza a talajmintavételt és kérés esetén a tápanyagutánpótlási szaktanácsadást. 5 hektár feletti táblaméret esetén a további mérések ára csak 1500 Ft/5 ha.