A Horizont 98 Kft 2012. január 1-én kezdte meg sertéstenyésztési tevékenységét. Az ország egyik legnagyobb mangalica törzstenyészetével büszkélkedhetünk, ami Békés megyében, Gyulától mintegy 10 km-re található, Elek község közelében.

A 800 kocás szőke mangalica állomány létszáma 6.500 és 7.900 egyed között váltakozik, az aktuális szaporulati adatok illetve a piaci igények függvényében. A telepen az állatok 12 istállóban vannak elhelyezve, korcsoportok szerinti elosztásban. 3 kocaszállás, 2 fiaztató, 1 süldőnevelde és 6 hizlalda áll rendelkezésre az állomány speciális igényeinek kielégítésére.

A mangalica fajtajellegéből adódóan jobban kedveli a szabad tartást, ezt azonban sem gazdaságossági sem állategészségügyi szempontokból nem tartjuk megfelelőnek. Azonban a zárt tartás során az előírtnál minden szempontból jobb feltételeket biztosítunk a sertéseknek, ezzel elősegítve a minél jobb gazdasági, egészségügyi és egyéb mutatókat.

Az állatok ellátását 19 fő állatgondozó végzi, a telepvezető irányításával. A hízók értékesítése 8-9 hónapos korukban történik, 130-140 kg-os élőtömeg mellett. A jobb minőségű, piacképesebb hús érdekében a hízó-előállítás során a szőke mangalica kocákat duroc kanokkal búgatjuk, az ennek eredményeként létrejött F1 hízókból átlagosan havi 600 db-ot tudunk értékesíteni. A legértékesebb hús, a sonka úticélja elsősorban Spanyolország, részben ezek az állatok képezik a méltán híres Serrano-sonka alapját.

A közeljövőben saját vágóhíd beindításával próbálunk alkalmazkodni a folyamatosan változó piaci igényekhez, saját, különleges mangalica-termékek előállításával.